Mobilbarát weboldal

Miért jó a mobilweb?

Az internethez egyre többen férnek hozzá mobileszközről. A webhelyek mobilbarát tervezésével biztosítható, hogy az oldalak minden eszközön megfelelően működjenek.

A Google 2015 április végén vezette be a mobilbarát algoritmusát, amelynek hatására a mobilról indított kereséseknél a mobilbarát oldalak előnyhöz jutottak. A 2016-os változás ennek a korábban bevezetett szabálynak az erősödését hozta, azaz a mobilbarát oldalak további előnyre tesznek szert a nem mobilbarát weboldalakkal szemben.

A Google hivatalos közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a felhasználó keresési szándéka továbbra is nagyon fontos rangsorolási tényező, és ha egy nem mobilbarát weboldal rendelkezik kiemelkedő tartalommal, akkor továbbra is jó helyezést érhet el, akár a mobil kereséseknél is.

Ettől függetlenül azonban egyértelmű, hogy a mobilbarát weboldalak további előnyhöz jutnak.  

Részletek


Mitől lesz mobilbarát a weboldal? Ki kaphat "mobilbarát" címkét?

A Google szempontrendszere viszonylag egyszerűnek nevezhető:

- Ne használjunk Flash technológiát, mert a legtöbb mobil nem jeleníti meg megfelelően.
- Szövegeink mérete igazodjon a kijelzőhöz, azaz ne kelljen folyamatosan nagyítani.
- A tartalmat a kijelző méretéhez kell igazítani, hogy a felhasználónak csak függőlegesen kelljen görgetnie!
- Ergonómiailag a linkek és menük helyzete fontos, hiszen a kijelzőn a kattintás nem egyszerű. Ha túl apró, vagy túl közel vannak egymáshoz a gombok vagy linkek, akkor az rontja a felhasználói élményt.
- Szintén a felhasználói élmény oldaláról közelítve a Google javasolja, hogy kerüljük az olyan tartalmak weblapunkra történő feltöltését, amelyek zavarják a mobil böngészési élményt.


Hol ellenőrízhetem, hogy weboldalam mobilbarát-e?

A Google mobilbarát ellenőrző eszköze itt érhető el.


Mobilbarát

 

Minőség

Minőség

„A minőség nem más, mint a szolgáltatás, illetve termék azon tulajdonsága, illetve jellegzetessége, hogy milyen mértékben felel meg a megrendelő, a felhasználó deklarált vagy feltételezett elvárásainak."

Megbízhatóság

Megbízhatóság

"A rendszer megbízhatóságát, azaz annak a valószínűségét, hogy a kívánt időpontban megfelelő módon funkcionál, a rendszer hibamentessége, javíthatósága, tartóssága, határozza meg."

Precizitás

Precizitás

"Ha elválallsz egy munkát, végezd úgy, mintha saját magadnak csinálnád! Ha nincs benned a kellő alázat, inkább el se vállald! Ne rabold mások idejét, ha a sajátodat sajnálod rá."

Webhelyünkön cookie-kat használunk olyan technikai funkciók támogatására, amelyek növelik a felhasználói élményt.

Analitikai és hirdetési szolgáltatásokat is használunk. További információkért kattintson a "Bővebben" gombra.